And med timian, brombær og blodappelsiner
(3-4 pers.)
1 stor berberiand (ca. 3 kg)
1 dl groft salt
5 fed hvidløg
1 potte timian
2 dl vand
4 blodappelsiner
250 g brombær
2 spsk. andefedt
2 finthakkede skalotteløg
3 dl andesky el. hønsebouillon
1 dl portvin
Rødkålssalat med appelsiner
½ lille rødkål
5 appelsiner
100 g valnødder
Marinade af
1 spsk. honningeddike el. hvidvinseddike smagt til med honning
3 spsk. valnøddeolie
1 tsk. stødt kanel
Salt og peber
Dup anden tør med køkkenrulle og gnid den med groft salt. Stop de hele pillede fed hvidløg og halvdelen af timiankvistene i anden, og stil den på risten over et fad med ca. 2 dl vand. Dette holdes konstant under stegetiden undtagen den sidste halve time, hvor fedtet sies og skummes og bruges, f.eks. til at riste kartofler i. Anden stilles i ovnen ved 200° i 2½ time med jævnlige overrislinger af sky fra bunden. Lad den hvile 15 min., før den skæres. Til saucen hakkes skalotteløgene fint og steges i lidt andefedt. Når de er glasklare, tilsættes saften af alle blodappelsiner og revet skal af ca. ½ blodappelsin. Tilsættes også bouillon, og det hele simrer i ca. 30 min. uden låg ved svag varme. Smages til med portvin og brombær og varmes igennem. Saucen kan evt. jævnes med lidt majsstivelse. Saucen kan laves i god tid, så den blot skal koges igennem.
Rødkålen snittes fint og gives et kort opkog i letsaltet vand i 2 min. Drænes og vendes med marinaden. Når det har trukket 30 min., vendes filet af appelsin og hele valnødder i salaten, der serveres til anden sammen med saucen og kartofler, som man nu synes (jeg holder meget af dem, der er stegt i andefedt).
Madopskrift: Helle Brønnum Carlsen
Prøv også: And med varm fennikelsalat
Mere lækker mad til julemiddagen...
Flæskesteg med æbler og svesker
Ristede andekartofler og krydrede rosenkål
Flæskesteg med brunede kartofler
Flere lækre juleopskrifter på magasinetmad.dk.