Opskrifter

Kød og brød i stegeso

Lørdag, 2. november 2013af Redaktion
En stegeso, rømertopf eller cocotte er vejen til nemme og saftige middagsretter og skønne, sprøde brød. Saft og kraft bevares i soen, og den passer sig selv. Den mørner det billigere forkød, som får smag fra krydderier og grønsager.

Ingredienser til gris i stegeso

(4-5 pers.)

1 kg nakkefilét
2 spsk. olivenolie
Salt og peber
2 tsk. paprika
200 g skalotteløg
4 fed hvidløg
200 g gulerødder
1 dl vand
2 dl rødvin
2-3 modne tomater, evt. dåse
1 spsk. tomatpuré
2 laurbærblade
2 kviste timian
125 g chorizopølse

Fremgangsmåde til gris i stegeso

Skær kødet i tern på ca. 4 cm, brun det hurtigt på en pande i olivenolie og læg det i den fugtige stegeso drys med salt, peber og paprika.

Pil løg og hvidløg og svits begge dele på panden. Skræl gulerødderne og skær dem i grove stave og læg dem i stegesoen sammen med løg og hvidløg. Kog panden af med vand, rødvin, og tomatpuré. Skær tomaterne i kvarte. Hæld det hele i stegesoen sammen med laurbærblade og timian.

Læg låg på og sæt retten i en kold ovn. Tænd på 200°. Skær pølsen i tykke skiver. Efter 1 time tilsættes pølserne og retten simrer videre ca. 20 min, til kødet er mørt. Smag til med salt, peber og paprika.

Ingredienser til krydrede, hvide bønner

(4 pers.)

175 g tørrede, hvide bønner
1 løg
1 spsk. olivenolie
1 appelsin
1 tsk. salt
2 stilke oregano eller 1 tsk. tørret
3 dl vand

Fremgangsmåde

Udblød bønnerne i koldt vand 10-12 timer. Pil og hak løget og svits det i olivenolie. Skær skallen af appelsinen og skær appelsinkødet i meget små stykker. Tilsæt dem sammen med de afdryppede bønner. Tilsæt salt, oregano og vand og kog bønnerne småt under låg, til de er møre, ca. 45 min.



Ingredienser til landbrød i stegeso

(1 stk.)

4½ dl håndvarmt vand
25 g gær
2 spsk. olivenolie
2 tsk. salt
Ca. 550 g sigtemel
1 lille håndfuld solsikkefrø

Fremgangsmåde til landbrød i stegeso

Smuldr gæren og rør den ud i vandet. Tilsæt olie, salt, solsikkefrø og mel og ælt dejen smidig og blank. Lad det hæve lunt og tildækket ca. 1½ time. Pensl den fugtige stegeso med olie. Ælt dejen let igennem, form den til et aflangt brød og læg det i stegesoen. Læg låget på og tænd ovnen på 200°. Bag på nederste rille ca. 1 time. Vend brødet ud på en bagerist og lad det køle af.

Tip: Brødet hæver kun en gang. Den anden hævning sker, mens so en kommer op i temperatur i ovnen. Sigtemel er en blanding af rugmel og hvedemel. Hvedemelet giver dejen en bedre hæveevne.


Tip til stegesoen:
Stegesoen skal altid gennemvædes med vand og dryppe af, inden den bruges.


Madopskrift: Anne Skovgard-Petersen


Find flere opskrifter her...
Lammebov i stegeso
Selleri med persillesmør i stegeso


Kender du kogebogen? Klik her...
Masser af gode køkkenting i Familie Journal Shop