Opskrifter

Opskrift på den svenske specialitet rotmos

Fredag, 15. januar 2010Madopskrift: Anne Skovgaard-Petersen
Rotmos er en klassiker i det svenske køkken og har også fundet vej til danske middagsborde. Den cremede mos serveres som tilbehør til sprængt kød, skinke og pølser.

Rotmos er en skøn og mættende ret, der bringer minder om mormors køkken og hyggelige vinteraftener. Den bløde mos laves af rodfrugter som kartofler, gulerødder og kålrabi, og den passer perfekt som tilbehør til f.eks. medister, flæsk eller oksekød. Med sin milde smag og nærende ingredienser er rotmos både sund, nem at lave og et hit hos hele familien. Her får du en enkel opskrift på hjemmelavet rotmos.

Opskriften er til 4 personer.

50 min
4 personer
Rotmos
500 g kålrabi (kålroe)
2 gulerødder
4-5 mellemstore, melede kartofler (400 g)
2 dl grønsagsbouillon
Evt. salt
Groftkværnet peber
25 g smør
Hakket persille
  1. Del kålrabien og skræl den med kniv eller kartoffelskræller. Skær den i 4 cm tern.
  2. Skræl gulerødderne og skær dem i mindre stykker.
  3. Kog kål og gulerødder møre i bouillon i 30-40 min.
  4. Skræl kartoflerne, skær dem lidt mindre og lad dem koge med i ca. 20 min., til de kan moses.
  5. Hæld væden fra og gem et par dl.
  6. Mos kartofler og grønsager til en grov mos med kartoffelmoser eller håndmikser og spæd med væden til passende konsistens.
  7. Rør smørret i og smag til med salt og peber.