Opskrifter

Hjemmebag: 3 slags brød til suppen

Fredag, 8. oktober 2021Af Line Holt Nielsen. Foto: Maria Fabricius TegnerFoto: Maria Fabricius Tegner
Når der står suppe på middagsbordet, er det hyggeligt at servere små hjemmelavede kuvertbrød, saftigt hvidløgsbrød eller koldhævede flutes ved siden af.
brød til suppen

Kuvertbrød

18 stk.

  • 250 g hvedemel
  • 1 tsk. salt
  • 1½ tsk. sukker
  • 50 g smør
  • 1½ dl mælk
  • 25 g gær
  • 1 æg til pensling

Prøv også: Blomsterfocaccia med løg og tomater

Fremgangsmåde:

Bland mel, salt og sukker. Hak og smuldr smør ind i melblandingen, til konsistensen er som rasp. Lun mælk, og opløs gæren i mælken, når den er lillefingervarm. Hæld det over melblandingen, og ælt, til dejen er blank og sej.

Lad den hæve tildækket i 30 minutter. Del dejen i 18-20 stykker. Tril hvert stykke til en fingertyk pølse, vend den i lidt hvedemel, og slå en løs knude på midten. Læg knuderne på en bageplade med bagepapir.

Opvarm ovnen til 225°, imens brødene efterhæver i 15 minutter. Pensl med sammenpisket æg, og bag i 8-10 minutter.

Tip: Brug grundopskriften her, og form dejen til knuder, brød eller gifler.

Prøv også: Hjemmebag: 3 slags brød, du nemt kan bage

Hvidløgsbrød med durum

1 stk.

  • 5 dl vand
  • 2 dl letmælk
  • 25 g gær
  • 1 tsk. sukker
  • 250 g durummel
  • 600 g hvedemel
  • 1 tsk. salt

Hvidløgsolie:

  • 5 fed hvidløg
  • 5 spsk. olivenolie
  • 1 håndfuld kruspersille
  • ½ tsk. peber
  • 1 spsk. flagesalt

Prøv også: 3 slags runde brød, du nemt kan bage

Fremgangsmåde:

Lun vand og mælk, og opløs gær i væsken, når den er lillefingervarm. Tilsæt sukker, durummel og halvdelen af hvedemelet. Ælt dejen igennem. Rør salt i, og tilsæt resten af hvedemelet lidt efter lidt, til dejen har konsistens som havregrød. Hæld dejen ud i en bradepande beklædt med bagepapir. Fordel den med en dejskraber, og lad den hæve i 15 minutter.

Lav fordybninger i dejens overflade med fingrene. Dryp hvidløgsolien over, og drys med flagesalt. Lad brødet hæve i 20 minutter. Tænd ovnen på 225°. Bag brødet gyldent og sprødt i 25-30 minutter.

Hvidløgsolie: Bland presset hvidløg med olie, peber og hakket persille.

Tip: I stedet for hvidløgsolie kan du bruge en god oliventapenade eller en pesto på brødet.

Prøv også: Hjemmebag: 3 opskrifter med ost, du vil elske

Koldhævede flutes

3 stk.

  • 15 g gær
  • 7 dl koldt vand
  • 1 spsk. honning
  • 2 tsk. salt
  • 1 spsk. olivenolie + lidt til skålen
  • 175 g havregryn
  • 625 g hvedemel + til drys

Prøv også: Bag brød: 3 brødvarianter, du nemt kan bage

Fremgangsmåde:

Smuldr gær i vandet, og rør det ud. Tilsæt honning, salt, olie og havregryn. Rør melet i, så konsistensen er våd som en tynd havregrød. Dejen skal ikke æltes, men der må ikke være klumper af mel. Hæld dejen i en skål smurt med lidt olie, og lad den hæve koldt og tildækket i mindst 8 timer, gerne i køleskabet.

Lad dejen stå på køkkenbordet i 1 time, før du arbejder videre med den. Tænd ovnen på 250°. Lad en bageplade stå på ovnens næstnederste rille, imens den varmer op. Strø mel ud på en anden bageplade med bagepapir.

Form hurtigt 3 aflange flutes med meldryssede hænder, og sno dem et par gange. Dejen er meget fugtig, så de bliver lidt rustikke i udtrykket. Læg de 3 flutes på bagepladen, og rids 3-4 snit i overfladen med en skarp kniv. Lad dem efterhæve i 20 minutter. Drys flutene med mel, og hiv bagepapiret ind på den varme plade i ovnen. Bag dem i 20-25 minutter.

Prøv også: Hjemmebag: Det sunde, krydrede og søde brød