3 slags hjemmebag: Det sunde, krydrede og søde brød
Rugbrød med spelt og kerner
(1 stk.)
- 25 g smør
- 2 dl vand
- 25 g gær
- 1½ dl kærnemælk
- 1 spsk. sirup
- 1 tsk. salt
- 75 g rugkerner
- 325 g rugmel
- 75 g gulerod
- 300 g speltmel
Se også: Nemt rugbrød
Fremgangsmåde:
Smelt smørret, og bland med vand, så det bliver fingervarmt. Opløs gæren i lidt af smørvandet, og hæld resten af vandet, kærnemælk, sirup, salt, rugkerner og rugmel i. Rør revet gulerod i. Tilsæt speltmelet lidt ad gangen, og ælt dejen godt igennem. Lad dejen hæve i 1½ time. Ælt den igennem igen, og hæld den i en stor, smurt rugbrødsform. Læg formen i en plastikpose, luk den og lad dejen hæve i yderligere 1 time. Bag brødet ved 170° i cirka 1 time og 15 minutter. Afkøl rugbrødet på en rist, og opbevar det i en plastikpose ved stuetemperatur.
Prøv også: Rugbrød og choko-rugboller
Hvidløgsbrød med krydderurter
(1 stort brød)
- 15 g gær
- 3½ dl fingervarmt vand
- 1 tsk. tørret timian
- 1 tsk. tørret oregano
- 1 tsk. tørret rosmarin
- 100 g fuldkornshvedemel
- 450 g hvedemel
- 75 g smør
- 2 fed hvidløg
- Smør til formen
Se også: Hvidløgssnurre
Fremgangsmåde:
Opløs gæren i vandet. Hæld timian, oregano, rosmarin og fuldkornshvedemel i vandet, og rør det sammen. Ælt hvedemel i, til dejen føles smidig og slipper bordet eller skålen. Lad dejen hæve lunt og overdækket i 1 time. Ælt den igennem. Smelt smørret i en lille gryde, og fjern den fra varmen. Rør presset hvidløg i det smeltede smør. Form cirka 20 små boller, og læg dem i en smurt, ovnfast form med høj kant. Hæld hvidløgssmørret over brødet, og lad det hæve i yderligere 30 minutter. Bag brødet ved 200° i cirka 25 minutter, og afkøl let inden servering.
Prøv også: Pull apart-krydderurtebrød
Kanelboller med æble og mandler
(12 stk.)
- 2 dl æblejuice
- 25 g gær
- 1 dl yoghurt
- 1 æble
- 50 g nødder
- 50 g tørrede figner
- 1 tsk. salt
- 2 tsk. stødt kanel
- 50 g havregryn
- Ca. 475 g hvedemel
- Æg til pensling
Drys:
- 5 mandler
- 2 spsk. perlesukker
Se også: Kanelboller
Fremgangsmåde:
Varm juicen, til den er fingervarm. Rør gæren ud i juicen, og rør yoghurt, revet æble, hakkede nødder og figner, salt, kanel og havregryn i dejen. Ælt mel i, til dejen er smidig og slipper bordet. Lad den hæve i 45 minutter. Form dejen til cirka 12 boller, og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Pensl bollerne med æg, og drys finthakkede mandler og perlesukker over. Lad dem hæve lunt og overdækket i 30 minutter, og bag dem i cirka 20 minutter ved 200°. Afkøl dem på en rist, og pak dem i en plastikpose.7
Prøv også: Hjemmebag: Kanelbrød