Julebag: 3 opskrifter på klassiske julesmåkager

Lad det dufte brunt og brændt af julens klassiske, sprøde bagværk. Honningkagehjerter, håkonskager og brunkager er det perfekte match til en kop varm gløgg.
Af
Af Mai Knauer. Foto: Columbus Leth
Lad det dufte brunt og brændt af julens klassiske, sprøde bagværk. Honningkagehjerter, håkonskager og brunkager er det perfekte match til en kop varm gløgg.
3 opskrifter på klassiske julesmåkager

Håkonskager med marcipan

50 stk.

  • 200 g blødt smør
  • 90 g flormelis
  • 75 g marcipan
  • 2 æg
  • 270 g hvedemel
  • 1 tsk. vaniljeessens

Sukkerkant:

  • 2 æg
  • 100 g mørkt rørsukker

Prøv også: Julebag: 3 slags småkager

Fremgangsmåde:

Pisk smør og flormelis til en lys og luftig masse. Riv marcipan groft på et rivejern – det er nemmest, hvis marcipanen er køleskabskold. Vend den revne marcipan i smørmassen med en ske. Rør æggene i dejen 1 ad gangen. Rør mel og vanilje-essens i, og saml dejen hurtigt med kølige hænder. Del den i 4 lige store stykker. Tril hvert stykke til en 4 cm tyk pølse, pak dem ind i husholdningsfilm, og læg dem køligt i mindst 8 timer.

Sukkerkant: Pisk æggene let sammen med en gaffel. Hæld rørsukker ud på en stor tallerken. Vend dejrullerne i æg og dernæst i sukker.

Tænd ovnen på 175º. Skær rullerne i 5 mm tykke skiver, og læg dem med god afstand imellem på en bageplade med bagepapir. Bag dem i ovnen i 10-12 minutter. Afkøl på en rist.

Brunkager med anis

100 stk.

  • 200 g smør
  • 200 g sukker
  • 1 dl mørk sirup
  • 1 spsk. stødt kanel
  • 1 tsk. stødt nellike
  • 1 tsk. stødt anis
  • 1 tsk. natron
  • ca. 350 g hvedemel
  • 150 g smuttede mandler

Prøv også: Formbrød med julekrydderier

Fremgangsmåde:

Rør smør, sukker og sirup sammen i en foodprocessor. Bland krydderier, natron og mel. Tilsæt de finthakkede mandler og smørmassen, og ælt det sammen til en netop sammenhængende dej. Form dejen i 6 små, firkantede stænger. Pak dem ind i husholdningsfilm, og læg dem på køl i mindst 8 timer, så de bliver kolde og nemme at skære. Alternativt kan du lægge dem i fryseren i 2 timer.

Tænd ovnen på 200°. Skær dejstængerne i tynde skiver, og læg dem med lidt afstand imellem på bageplader med bagepapir. Bag brunkagerne i ovnen i ca. 4 minutter. Lad dem afkøle let på pladerne, før du lader dem afkøle helt på en bagerist.

Tip: Dejen er nemmere at skære ud, når den er kold. Men i stedet for at lægge den på køl i 8, kan du lægge dejen i fryseren i et par timer.

Prøv også: 3 smagfulde desserter med nougat

Honningkagehjerter

50 stk.

  • 125 g smør
  • 150 g honning
  • 150 g brun farin
  • 1 tsk. kanel
  • 1 tsk. stødt ingefær
  • 1 tsk. stødte nelliker
  • 2 æg
  • 600 g hvedemel
  • 1 tsk. bagepulver

Glasur:

  • 200 g flormelis
  • ca. ½ dl vand
  • Sprøjtepose med en lille, rund tylle

Prøv også: 3 opskrifter på lækker julekonfekt

Fremgangsmåde:

Smelt langsomt smør, honning og brun farin i en gryde. Rør godt, og hæld massen i en skål. Rør krydderier i, og lad massen køle helt af. Rør æg i honningmassen. Bland 500 g mel med bagepulver, og rør det i honningmassen. Tilsæt resten af melet en smule ad gangen. Ælt kun honningkagedejen, til den netop er samlet og ensartet – det giver størst garanti for sprødhed. Dejen skal være smidig og ganske blød. Læg dejen i en frysepose, og stil den koldt natten over eller i mindst 3 timer.

Tænd ovnen på 190°. Del honningkagedejen i 2-3 lige store stykker. Rul hvert stykke ud i ca. 8 mm’s tykkelse med en kagerulle på et meldrysset bord. Tryk dejen ud med en kageudstikker, f.eks. i en hjerteform, og læg kagerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag kagerne i ovnen i ca. 10 minutter. Lad dem køle let af på bagepladen, før du flytter dem over på en rist og afkøler dem helt.

Glasur: Rør flormelis og vand sammen. Hæld glasuren i en sprøjtepose med en lille, rund tylle, og pynt kagerne.

Prøv også: Bûche de Noël: Fransk juletræstamme

Bliv medlem af Familie Journal+

Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver ubegrænset adgang til alt indhold.