Opskrifter

Kød og brød i stegeso

Lørdag, 2. november 2013af Redaktion
En stegeso, rømertopf eller cocotte er vejen til nemme og saftige middagsretter og skønne, sprøde brød. Saft og kraft bevares i soen, og den passer sig selv. Den mørner det billigere forkød, som får smag fra krydderier og grønsager.

Ingredienser til gris i stegeso

(4-5 pers.)

1 kg nakkefilét
2 spsk. olivenolie
Salt og peber
2 tsk. paprika
200 g skalotteløg
4 fed hvidløg
200 g gulerødder
1 dl vand
2 dl rødvin
2-3 modne tomater, evt. dåse
1 spsk. tomatpuré
2 laurbærblade
2 kviste timian
125 g chorizopølse

Fremgangsmåde til gris i stegeso

Skær kødet i tern på ca. 4 cm, brun det hurtigt på en pande i olivenolie og læg det i den fugtige stegeso drys med salt, peber og paprika.

Pil løg og hvidløg og svits begge dele på panden. Skræl gulerødderne og skær dem i grove stave og læg dem i stegesoen sammen med løg og hvidløg. Kog panden af med vand, rødvin, og tomatpuré. Skær tomaterne i kvarte. Hæld det hele i stegesoen sammen med laurbærblade og timian.

Læg låg på og sæt retten i en kold ovn. Tænd på 200°. Skær pølsen i tykke skiver. Efter 1 time tilsættes pølserne og retten simrer videre ca. 20 min, til kødet er mørt. Smag til med salt, peber og paprika.

Ingredienser til krydrede, hvide bønner

(4 pers.)

175 g tørrede, hvide bønner
1 løg
1 spsk. olivenolie
1 appelsin
1 tsk. salt
2 stilke oregano eller 1 tsk. tørret
3 dl vand

Fremgangsmåde

Udblød bønnerne i koldt vand 10-12 timer. Pil og hak løget og svits det i olivenolie. Skær skallen af appelsinen og skær appelsinkødet i meget små stykker. Tilsæt dem sammen med de afdryppede bønner. Tilsæt salt, oregano og vand og kog bønnerne småt under låg, til de er møre, ca. 45 min.Ingredienser til landbrød i stegeso

(1 stk.)

4½ dl håndvarmt vand
25 g gær
2 spsk. olivenolie
2 tsk. salt
Ca. 550 g sigtemel
1 lille håndfuld solsikkefrø

Fremgangsmåde til landbrød i stegeso

Smuldr gæren og rør den ud i vandet. Tilsæt olie, salt, solsikkefrø og mel og ælt dejen smidig og blank. Lad det hæve lunt og tildækket ca. 1½ time. Pensl den fugtige stegeso med olie. Ælt dejen let igennem, form den til et aflangt brød og læg det i stegesoen. Læg låget på og tænd ovnen på 200°. Bag på nederste rille ca. 1 time. Vend brødet ud på en bagerist og lad det køle af.

Tip: Brødet hæver kun en gang. Den anden hævning sker, mens so en kommer op i temperatur i ovnen. Sigtemel er en blanding af rugmel og hvedemel. Hvedemelet giver dejen en bedre hæveevne.


Tip til stegesoen:
Stegesoen skal altid gennemvædes med vand og dryppe af, inden den bruges.


Madopskrift: Anne Skovgard-Petersen


Find flere opskrifter her...
Lammebov i stegeso
Selleri med persillesmør i stegeso


Kender du kogebogen? Klik her...
Masser af gode køkkenting i Familie Journal Shop