Hvad er astmatisk bronkitis?

Torsdag, 29. februar 2024
Lotte Bang
Foto: Colourbox
De fleste børn oplever en del forkølelser i deres første leveår, og ofte breder virusinfektionen sig til luftrør og lunger. Her forklarer familielægen mere om bronkitis.
Dreng pudser sin næse

 

Jeg har to børnebørn, én på tre år og én på seks måneder. Den store går i børnehave og bringer en masse snot og hoste med hjem, og så bliver den lille smittet.

Nu har min datter været til lægen med dem begge, fordi de efter den seneste forkølelse bliver ved med at hoste. Lægen har lyttet på deres lunger og siger, at begge børn har tendens til astmatisk bronkitis, men at de sikkert vil vokse fra det.

Min datter har fået en recept på noget hostemedicin, som gives ved hjælp af en maske.

Men vi er lidt forvirrede i familien, for hvad er astmatisk bronkitis egentlig? Og hvad kan medicinen gøre ved hosten?

Jeg håber, at du kan hjælpe.

Mormor

 

De fleste børn oplever i deres første leveår en del forkølelser, og i mange tilfælde følger hosten med, fordi virusinfektionen spreder sig fra næsens slimhinde til luftrør og lunger. Sådan en hoste kaldes bronkitis, og den kan ramme både børn og voksne.

I forbindelse med virusinfektion og hoste udvikler nogle, især børn, en hvæsende eller pibende vejrtrækning, som kan ligne symptomerne ved astma. Derfor kaldes tilstanden astmatisk bronkitis.

Årsagen til den larmende vejrtrækning er, at slimhinden i bronkierne fortykkes, og der dannes meget slim. Luften får sværere ved at forlade lungerne, og under udåndingen høres derfor en hvæsende lyd.

De fleste bliver raske efter et par uger, men kan opleve tilsvarende symptomer ved ny forkølelse.

Efter 4-årsalderen vil de færreste børn få hvæsende vejrtrækning i forbindelse med forkølelse. Et ud af tre børn fortsætter dog med at have disse symptomer, og her begynder man at tale om egentlig astma.

Den medicin, der er blevet udskrevet til dine børnebørn, er formentlig det, vi kalder en bronkodilatator. Denne medicin skal trækkes ned i luftvejene, hvor den får muskulaturen omkring de store luftveje til at slappe af, så der bliver bedre plads trods hævelse og slimdannelse. Det giver lindring og nemmere vejrtrækning.

Medicinen sprøjtes ind i en lille beholder, hvorpå der sidder en maske, som påføres, så den dækker barnets næse og mund. Når barnet trækker vejret, kommer medicinen ned i luftvejene. Det lyder lidt skræmmende, men de fleste børn er ikke bange for det.

Kærlig hilsen Lotte