Puks brevkasse: Det går vel over…

Lørdag, 26. marts 2022
Af Puk Elgård. Foto: PantherMedia
Hedeture, humørsvingninger og smerter er nogle af de plager, kvinder i overgangsalderen ofte døjer med. Puks bedste råd til læseren, der er gået i overgangsalder, kan du læse lige her. 

Jeg er 43 og er gået i overgangsalder. Jeg er hidsig, ked af det, frustreret, føler mig misforstået, har smerter og let til tårer ... nogen gange over alt ...

Jeg har mistet lysten til intimt samvær, og humor er en saga blot. Indimellem sveder jeg, så jeg er nødt til at skifte bluse flere gange daglig, og min menstruation kommer, som vinden blæser, nogle måneder tre gange og andre slet ikke.

Jeg må ikke få hormoner, fordi jeg har en hjertesygdom, men tager nogle naturpræparater, så jeg er gladere, mine hedeture er knap så slemme, og så bruger jeg vaginalkapsler og intimgel.

Som min mand siger happy wife = happy life, og så er der jo kun tilbage at vente – det går jo over igen.

GSD

Kære GSD

Ja tak, vi er mange, der venter. Personligt venter jeg nu på syvende år på, at det hele skal gå over. Jamen for pokker altså, den overgangsalder. Det er da op ad bakke.

Jeg er varsom med at anbefale de produkter, I læsere bruger. Naturmedicin er også medicin, og derfor har jeg ikke nævnt de produktnavne, du har omtalt i din mail til mig.

Det er vigtigt, at man taler overgangsalder og behandling godt igennem med de fagfolk, man stoler på. Det, der virker for den ene, er måske ikke sikkert for den anden.

Det bedste råd, jeg kan give videre, er at være åben om, hvor plaget man egentlig er. Det er ekstra svært at navigere i dårligt humør, hedeture, smerter, søvnløshed, hvis man bare går og holder det hemmeligt og måske endda skammer sig over det.

Jeg synes, sårbarheden i overgangsalderen er den værste. Jeg kan godt leve med hedeturene og alt det andet, men jeg har svært ved, at jeg i nogle situationer ikke kan genkende mig selv og mit manglende fysiske og mentale overskud. Her hjælper det at tale med andre og især de af mine veninder, der står lige midt i det samme.

Kærlig hilsen Puk