Ingen vil ansætte mig: Skal jeg lyve om min alder?

Mandag, 22. januar 2024
Bettina Post
Foto: Colourbox
Else er 59 år og kontoruddannet. Hun sender mange jobansøgninger, men bliver aldrig indkaldt til samtale. Hun spørger socialrådgiveren, om hun har nogle gode råd.
Moden kvinde til jobsamtale

Kære Bettina

Jeg ved ikke, om du kan hjælpe mig, men nu prøver jeg.

Min sagsbehandler vil have, at jeg sender mange jobansøgninger, mens jeg går ledig. Men jeg sender og sender og ingen indkalder mig til en samtale.

Har du nogle generelle gode råd til at skrive en god jobansøgning? Hvad skal den indeholde? Og skal jeg lyve med min alder og kompetencer for at komme i betragtning?

Jeg er 59 år og kontoruddannet.

Med venlig hilsen Else

Kære Else

Åh, hvor må det være frustrerende. Man taler så meget om ”det grå guld”, men det er som om, det ikke rigtig findes i den virkelige verden.

I hvert fald er det velkendt, at så snart man har rundet de 50, er det nærmest umuligt at finde et nyt job, hvis uheldet er ude, og man bliver arbejdsløs.

Blandt andet derfor har Folketinget faktisk for nylig vedtaget ved lov, at man som arbejdsgiver ikke må spørge om en ansøgers alder i forbindelse med jobansøgning, medmindre der er et sagligt formål.

Der er også helt for nylig blevet etableret et ”Videnscenter for Fastholdelse af Seniorer på Arbejdsmarkedet” med det formål både at gøre det muligt og attraktivt for os seniorer at blive på arbejdsmarkedet. Så du har tidsånden med dig.

Jeg synes derfor absolut ikke, du skal lyve om din alder. Hvis din erfaring er, at den spænder ben for, at du får chancen, behøver du dog slet ikke oplyse den.

Omvendt kunne du jo overveje at skrive et par linjer i ansøgningen om, at du håber, at virksomheden har en moderne seniorpolitik, da du er ude over den første ungdom. Til gengæld har du ikke længere brug for barsel, omsorgsdage og fri, når børnene er syge.

Hvad dine ansøgninger mere præcist skal indeholde derudover, afhænger lidt af, hvad det er for job, du søger. Men det er altid en god idé både at skrive lidt om, hvorfor du søger jobbet, og hvorfor de skal ansætte lige netop dig.

Prøv at sætte dig i arbejdsgiverens sted og overveje, hvad der skulle stå, for at du selv ville ansætte dig, hvis rollerne blev byttet om. Held og lykke med det!

De bedste hilsner Bettina

Socialt set

Har du brug for hjælp til at løse et problem indenfor socialområdet? Bettina Post har været socialrådgiver i 36 år og er klar til at svare på spørgsmål. Skriv på mail til bettina@familiejournal.dk