Hvor længe må jeg bo sammen med min kæreste?

Torsdag, 14. september 2023
Af Gitte Madsen
Foto: Colourbox
Hvor meget må man deles om, før det betegnes som fælles husføring og har betydning for pensionen? Få svaret her.
Enlig eller samlevende? regler for fælles husførelse

Kære Gitte

Kan du hjælpe mig med dette problem?

Hvordan er reglerne, når man er enlig, men har en ven?

Hvor meget må man bo sammen og dele hverdagen, uden at det går ud over diverse tilskud med videre?

HC

I tvivl om pension?

Så ring til Udbetaling Danmark på 70 12 80 61.

Her kan du også få hjælp til det digitale.

Kære HC

Ud fra det, du skriver, kan jeg desværre ikke regne ud, hvad du helt præcist spørger om. Men jeg gætter på, at I er enlige pensionister og ønsker at vide, hvornår man vurderes som enlig eller som samlevende i forhold til beregningen af pensionen.

Det afgørende er her, om I har fælles husførelse. Og hvornår har man så det?

Fælles husførelse

Jo, man har ”fælles husførelse” med en anden, hvis I f.eks. deles om indkøb, madlavning, praktiske opgaver og udgifter til bil. I kan altså godt have fælles husførelse, selv om I IKKE bor sammen.

Udbetaling Danmark betragter jer som samlevende, hvis I har økonomiske fordele ved at dele udgifterne til f.eks. dagligvarer og bil, og hvis I har praktiske fordele ved at dele opgaver såsom madlavning og lignende. Fordelene skal svare til de fordele, som gifte og samlevende har.

Betal hver for sig

I må gerne spise sammen, så længe du betaler for maden, når I spiser hos dig, og det omvendte når du spiser hos din ven.

Det samme gælder, hvis I rejser sammen. I skal betale rejsen hver for sig, og I skal betale maden på turen hver for sig eller skiftes til at betale for at blive betragtet som enlige.

Du kan læse mere i den glimrende pjece ”ENLIG ELLER SAMLEVENDE? Vejledning til enlige, der modtager folkepension og førtidspension”, som kan findes på borger.dk.

Hilsen Gitte

Spørg Gitte

Gitte Madsen er uddannet socialrådgiver, og har et langt livs erfaring på områder, der har med juridiske og sociale spørgsmål at gøre.

Skriv til Gitte på e-mail: gitte@familiejournal.dk