Mit barnebarn er voldelig

Mandag, 13. november 2023
Af Gitte Madsen
Foto: Colourbox
Mit barnebarn ønsker ikke at gå i skole og udviser den grimmeste ædfærd, når ting ikke passer ham. Hvor kan vi få hjælp?
Mit barnebarn er voldelig

Kære Gitte

Jeg beder om råd til mit 16-årige barnebarn, som ikke ønsker at gå i skole. Han har gået på en specialskole, hvor han holdt op, selv om han fik kørsel betalt af kommunen hver morgen.

Han har altid haft problemer med manglende impulskontrol og har udvist den grimmeste adfærd, når ting ikke passede ham. Råbt, skreget og ødelagt ting, hvad han stadig gør.

Jeg har ofte tænkt, om det var mig eller familien, der bare ikke forstod ham.

Han har været indlagt på børnepsykiatrisk afdeling og har fået diagnosen atypisk autisme med adhd. Hans intelligens er normal, men han har ikke tålmodighed.

Nu er han begyndt at komme sammen med nogle forkerte venner og har fået en dummebøde for kokain købt på klods.

Hans adfærd er blevet så grov, at jeg er bange for, at min dejlige datter knækker. Hun er blevet sygemeldt, men får ingen hjælp af kommunen. Både jeg og min datter er et sammenbrud nær.

Psykiatrien gør ingenting. Hans socialrådgiver er ubrugelig. Vi er fortvivlede og rådvilde.

Hun er bange for at miste sit job, da hun ikke kan sove om natten, og derfor ikke kan koncentrere sig om dagen.

Hvor kan vi få hjælp?

Mormor

Kære Mormor

Det gør mig ondt at høre, at I står med så store problemer og ikke får hjælp. Det er slemt som mor og mormor at stå så magtesløse. Men allerværst er det nok, at dit barnebarn ikke får hjælp til at komme i gang med et positivt voksenliv.

Jeg vil foreslå, at du eller din datter skriver til Ankestyrelsen, hvor I fortæller om jeres bekymring for hans trivsel og udvikling.

Ankestyrelsen kontakter så kommunen og beder om alle relevante oplysninger. Når de har modtaget materialet fra kommunen, vil en jurist sammen med en børnesagkyndig vurdere sagen. Hvis de vurderer, at kommunen ikke yder relevant støtte, behandler de sagen på et ankemøde.

Du kan læse mere om, hvordan du underretter Ankestyrelsen, og hvad der herefter sker på ast.dk, søg på ”Underretninger om børn og unge”.

Hilsen Gitte

Spørg Gitte

Gitte Madsen er uddannet socialrådgiver, og har et langt livs erfaring på områder, der har med juridiske og sociale spørgsmål at gøre.

Skriv til Gitte på e-mail: gitte@familiejournal.dk