Opskrifter

Gule ærter

Lørdag, 19. december 2009af Redaktion
En af de gode gamle livretter, der vejer tungt på ønskelisten om vinteren, er gule ærter

GULE ÆRTER
(8 pers.)

½ kg flækkede gule ærter
1 l vand
4-5 kviste frisk timian
Ca. 1½ kg sprængt nakkefilet el. letsaltet svinebryst (kogestykke)
2 l vand
Suppevisk af porretop og 1 bdt. persille
200 g små skalotteløg el. perleløg
400 g gulerødder
300 g rodselleri
2-3 porrer
4 mellemstore kartofler
Salt og peber

Gule ærter - fremgangsmåde:

TIP OM GULE ÆRTER

  • Udgaven her er lidt magrere, fordi jeg ikke har flæsket med, men det erstattes så godt af sprængt nakkefilet (skal bestilles hos slagteren).

Bring ærter og vand langsomt i kog. Tilsæt timian og kog ærterne møre, kogetiden varierer, den står på posen. Fjern timianen og pisk ærterne godt igennem, hvis suppen skal være grov, eller miks ærterne i foodprocessor.
Bring kødet i kog med ca. 2 l vand, det skal lige dække kødet. Skum suppen og tilsæt suppevisk samt 2 tsk. salt. Kog kødet mørt på 1-1½ time ved svag varme. Rens grønsager og kartofler og skær dem i mindre stykker, løgene må gerne være hele. Kom grønsagerne i gryden, når der er ca. 20 min. tilbage af kogetiden. Tag kød og grønsager op og hold det varmt. Spæd ærtepuréen med suppen, til konsistensen er passende, ikke for tynd. Varm ærterne igennem, tilsæt grønsagerne og smag til med salt, peber og timian.


Til de travle er der en hurtig version...

MODERNE GULE ÆRTER
(4 pers. )

4 dl flækkede gule ærter
400 g letsprængt nakkefilet
2 løg
2 spsk. konc. grønsagsbouillon
3-4 kviste timian
2 laurbærblade
1 tsk. salt
Peber fra kværnen
Ca. ½ spsk. mild vineddike
Hakket persille og friske timianblade

TIP OM GULE ÆRTER

  • Kan også laves med Møllerens Gule Ærter (se mængden af ærter i forhold til vand på emballagen).
  • Sennep, rødbeder og rugbrød hører til, og for mange er det først rigtige gule ærter, når de har forsynet portionen med et par dråber eddike.

Læg de gule ærter i blød i koldt vand natten over. Hæld vandet fra og kom nyt vand ved, så ærterne er dækket (ca. 1¼ l). Koges op og skummes. Hak løgene groft og kom dem i suppen sammen med bouillon, kød, timian, laurbærblade, salt og peber. Koges 1½ time under låg ved svag varme. Tag kødet op, køl det lidt af og skær det i tynde strimler.
Læg kødet tilbage i suppen. Smag til med vineddike, salt og timian og kog suppen 5 min. så krydderierne kan give suppen smag.

Madopskrift: Anne Skovgaard-Petersen


Servér pandekager med æblefyld til dessert.


Prøv flere juleretter...
Flæskesteg med fignerx
Ribbensteg med skysovs og agurkesalat
And med timian i sky, brombær og blodappelsiner