

Der er noget ganske særligt ved duften af and, der breder sig i køkkenet. Den vækker minder om hyggelige aftener med familien, levende lys og forventning i luften.
Hvad enten du laver and til hverdag, Mortensaften eller gemmer den til juleaften, så har vi samlet vores bedste opskrifter på både den klassiske stegte and, nem and i stegeso, sprødt andebryst og lækre retter af resterne.
Her finder du inspiration til hele menuen: fra den gyldne and og den kraftige sovs til rødkålen, kartoflerne og de små lækkerier, der fuldender måltidet.
Så kan du nyde et godt måltid med and, uanset om det er på den klassiske måde eller med et tvist.

Vil du lave en helt klassisk and i ovnen med sovs og kartofler? Så er det denne opskrift, du skal bruge. Her får du and på den gammeldags måde med svesker, tranebær og appelsin.
Sæt cirka 3 timer af til at lave and og tilbehør.


Vil du lave din and på grillen? Intet problem.
Prøv denne opskrift på and stegt på kuglegrill. Udover at du får en andesteg med fremragende smag og sprødt skind, så slipper du også for den tunge lugt af and i hele huset.


Det kan være lidt en kunst at lave perfekte brunede kartofler, men hvis du vil lave dem på en utrolig let og hurtig måde, kan du følge Claus Holms opskrift.
Uden besvær kan du lave brunede kartofler i airfryeren.


Rødkål har en skøn, syrlig, sød karamelagtig smag, der passer perfekt til både and, flæskesteg og frikadeller. Rødkålen kan holde sig et par uger i køleskab, så du kan få glæde af den til flere måltider.


Når anden ikke skal være tung og traditionel, er denne lynstegte version perfekt. Her får du saftig and i skiver vendt med sprød broccoli, grønne bønner og nudler i en lækker asiatisk dressing.
En hurtig og frisk ret, der bringer lidt lethed ind i andesæsonen - både til Mortensaften og jul. Du kan også lave den med rester fra andestegen.


Anderillette med grov sennep og ristet brød er en skøn måde at bruge and på. Det møre andekød får masser af smag fra krydderurter og krydderier, og serveret på sprødt brød med sennep og syltede agurker bliver det en rustik delikatesse, der både kan nydes som forret eller på frokostbordet.
Det er også en oplagt måde at bruge resterne fra andestegen.


Har du fået and? Brug resterne til at tilberede et måltid, der ikke nødvendigvis smager af jul. Få opskriften på andesandwich med valnøddemayonnaise her.
Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver ubegrænset adgang til alt indhold.