Opskrifter

Saftigt og aflangt valnøddebrød lavet på surdej med æble

Fredag, 24. maj 2013Opdateret 5. majaf Aase Dotterud
Her får du opskriften på et lækkert og saftigt brød med valnødder. Du kan vælge at bage brødet i en rund form, eller gøre som her, hvor det får en form som et flute.
1 t
1 stk
Valnøddebrød
2 små klumper gær på str. med ærter
80 g surdej
1½ dl koldt vand
1 tsk. salt
50 g valnødder
10 g klid
Ca. 200 g hvedemel
Lidt rugmel til udrulning
Surdej
100 g groftrevet æble uden skræl
200 g fintmalet, groft rugmel
2 dl vand

Fremgangsmåde

OBS: Hvis du laver din egen surdej, så kan den først bruges i dejen efter 1-3 døgn.

  1. Surdej Rør ingredienserne sammen og dæk surdejen til med plast.
  2. Rør i den morgen og aften. Efter 1-3 døgn, når surdejen bobler, er den klar til brug.
  3. Valnøddebrød Rør gæren ud i vandet og surdejen.
  4. Rør salt og grofthakkede valnødder i. Rør mel og klid i og ælt til en smidig dej.
  5. Lad dejen hæve tildækket med plast i ca. 3-7 timer.
  6. Sæt ovnen på højeste varmluft.
  7. Drys rugmel på bordet, del dejen i to og sno den sammen til et langt brød.
  8. Læg brødet på en plade med bagegpair og lad brødet hæve i ca. 20 min.
  9. Sæt brødet i ovnen og sprøjt med vand, sænk temperaturen til 190º og bag brødet i ca. 20 min.
  10. Afkøl brødet på en rist.