Opskrifter

Syrnet fuldkornsbrød

Søndag, 9. september 2012af Redaktion
Godt brød med surdej

(2 stk.)

200 g surdej
6 dl vand
15 g gær
200 g grahamsmel
450 g hvedemel
100 g havregryn
1½ spsk. salt
Lidt olie
Solsikkekerner

Rør surdej og gær ud i vandet. Tilsæt de to slags mel, havregryn og salt og ælt dejen glat og smidig, til den lige netop slipper skålens kanter. Jo længere æltning, jo luftigere krumme. Læg dejen i en olieret skål og dæk med film.
Sæt den i køleskab 24 timer. Fordel dejen i 2 smurte forme a 1½ l eller bag det ene fritstående, drys solsikkekernerne over. Efterhæver ca. 2 timer. Bag brødene på nederste rille ved 225° i 30-35 min.

Surdej
Den klassiske måde at lave surdej på er at blande lige dele rugmel og vand med lidt surmælksprodukt og lade det stå ved stuetemperatur til næste dag. Surdejen har kun godt af at stå længere, og så skal den fodres med lige dele mel og vand. En surdej skal boble svagt og lugte syrligt. Surdejen kan stå et par uger tildækket i køleskabet, men når den skal bruges, skal den først tempereres nogle timer på køkkenbordet.

Gemmedej
Gemmedej giver brødet en passende, syrlig smag. Det er ganske enkelt en klump dej på 75-100 g, der tages fra, når en grov dej er hævet første gang. Kom dejen i et glas med film eller folie over og sæt det i køleskab. Den kan holde sig ca. 8 dage eller fryses, pakket i alufolie med bagepapir uden om. Dagen inden, der igen skal bages, stilles dejen fra køleskabet på køkkenbordet og kommes i dejen sammen med en lille klump gær.

Bageopskrift: Anne Skovgaard-Petersen


Find masser af opskrifter på brød i det store galleri nedenfor...