And med rødkål, kartofler og skysovs
And med rødkål, kartofler og skysovs
(4 pers.)
Det skal du bruge til and med det hele
1 fersk and på ca. 3 kg
1 spsk. salt
3 æbler
150 g svesker
1 usprøjtet appelsin
50 g hasselnødder
½ l vand
800 g aspargeskartofler
1 tsk. salt
1-2 spsk. majsstivelse
Evt. lidt kulør
Prøv også: Grønkålssalat med and
Sådan tilbereder du and til jul
Rens anden indvendigt, læg indmaden i en bradepande, pluk evt. små dun af og gnid skindet med salt.
Skyl æblerne, skær dem i tern og bland dem med svesker, revet appelsinskal og hasselnødder.
Kom blandingen ind i anden og læg den på en rist over bradepanden.
Sæt anden i oven ved 220° i 1 time, skru derefter ned til 180°, hæld vandet i bradepanden og lad den stege videre i 1½ time.
Vask kartoflerne, kog dem møre i vand tilsat salt og pil dem.
Skum fedtet af stegeskyen, jævn den med majsstivelse rørt ud i vand, tilsæt evt. kulør og smag til med salt og peber.
Prøv også: Braiseret and med juleøl
Rødkål
Det skal du bruge til rødkål
600 g rødkål
1 tsk. andefedt
1 tsk. allehånde
2 laurbærblade
1 kanelstang
3 spsk. æbleeddike
2 dl solbærsaft
3 spsk. sukker
1 tsk. salt
Sådan laver du rødkål
Fjern de yderste blade og snit rødkålen.
Steg rødkålen i andefedtet i en tykbundet gryde og tilsæt allehånde, laurbærblade, kanelstang, eddike, solbærsaft, sukker og salt.
Læg låget på og lad rødkålen simre i en time.
Smag til med salt og sukker.
Er du til en mere frisk udgave af rødkål? Prøv denne honningsødede rødkålssalat til julemaden