Rundrejse i den blændende natur

Onsdag, 3. marts 2010
af Redaktion
Vi fortsætter med at udforske verden: Fra mandag 8. marts kan du købe de første tre afsnit af ”Den levende planet” på dvd med din Familie Journal. Igen er dyrelivet i fokus. Men vi skal også helt tæt på vulkanernes svovl og lava
Søløver og sæler er fascinerende repræsentanter for dyrelivet i klodens kolde egne. Foto: BBC
Søløver og sæler er fascinerende repræsentanter for dyrelivet i klodens kolde egne. Foto: BBC

Køb BBC-filmene her

Af Johan Isbrand

Efter "Vores planet" og "Dyrenes planet" er vi nu i vores række af fascinerende BBC-serier nået til "Den levende planet".
Og liv er jo netop, hvad der adskiller vores jord fra de øvrige planeter, vi har kendskab til. Endda i så mange afskygninger og arter, at vi endnu ikke har givet dem alle navn. Og i hver en sprække og afkrog fra havets dyb, hvor livet i sin tid opstod, til de højeste bjergtoppe og goldeste ørkener.

I afsnittet om jordens opbygning og
vulkanerne er David Attenborough på besøg
i en ældgammel hule formet af lavastrømme

Opbygning af jorden
"Et portræt af jorden", lyder undertitlen på David Attenboroughs serie, hvis første afsnit meget passende hedder "Opbygning af jorden".
Her møder vi vor britiske guide ved floden Kali Gandarki, som skærer sig gennem bjergkæden Himalaya.
Stedet er det oprindelige levested for rododendron, og disse tiltrækker selvsagt alskens insekter og fugle. Sammen med filmholdet begynder vi nu en opstigning mod bjergenes tinder og oplever, hvordan både dyre- og planteliv forandrer sig undervejs.

Besøg USA's nationalparker

Den iskolde verden
"Den iskolde verden", hedder seriens næste kapitel, som begynder på Mount Rainier i USA. Et frossent og tilsyneladende ugæstfrit landskab, som ikke desto mindre huser masser af liv: Mikroskopiske alger farver sneen rød. Og tusindvis af mariehøns har af ukendte årsager valgt at flokkes og overvintre på netop dette kolde sted.
Når det handler om isverdener, skal vi selvsagt også en tur omkring både Syd- og Nordpolen, hvor især sidstnævntes vandområder myldrer af spændende liv: Søløver, søelefanter, pingviner og havfugle - foruden de fuglearter, der kun kommer der på visit for at yngle i de blot seks til otte uger, sommeren varer.

HER KAN FILMENE KØBES

Dvd'en kan købes sammen med bladet fra mandag 8. marts. Den forhandles i kiosker, hos købmænd, supermarkeder og tankstationer.
Følgende større kæder sælger BBC-serien sammen med Familie Journal: Bilka, Føtex, A-Z, SuperBest, SPAR, Løvbjerg, Kiwi, Hydro Texaco, Shell, Statoil, 7-eleven og DSB kiosker.
14 dage efter at filmene har været til salg i butikkerne, kan de købes i vores shop.
Hvis du har spørgsmål om køb af dvd'erne, kan du skrive til bbc@familiejournal.dk.

BBC-SERIEN TIL ABONNENTER
• Hvis du allerede holder Familie Journal, har du fået et brev om, at hele BBC-serien kan købes for 744 kr. (inkl. forsendelse). Du skal blot tage brevet med, når du vil købe BBC-filmene på de relevante udsalgssteder.

• Hvis du endnu ikke er abonnent, kan du tegne et abonnement her - og samtidig sikre dig hele BBC-serien ved at bede om et girokort via tlf. 7234 2051 eller bbc@familiejournal.dk (skriv "girokort" i emnelinjen, tak). Pris for et 13 ugers abonnement inklusiv hele BBC-serien er 1.140,50 kr.

LYD-PROBLEMER?
På dvd'erne fra uge 6 og 7 har en del kunder oplevet problemer med underteksterne. Har du selv oplevet, at David Attenborough er tekstet, og resten af speaket er på engelsk uden undertekster, skal du gøre følgende:

1. Gå tilbage til din hovedmenu
2. Vælg menupunktet Setup
3. Herefter fremkommer mulighed for at vælge dansk lyd (audio)
4. Vælg dansk lyd

Herefter vil David Attenborough være tekstet, og resten af speaket (studietalen) være på dansk.
Skulle du alligevel have problemer med teksterne, kan du kontakte os på bbc@familiejournal.dk

En af disse er snegæssene. Og da sommeren er forbi, følger vi gæssene på deres vej hjem. En vej, der går gennem det bælte af nåleskov, som markerer isverdenens sydlige grænse, og som går hele vejen rundt om jorden.

Skovene mod nord
Netop her foregår seriens tredje episode, der bærer titlen "Skovene mod nord". Og også her er betingelserne i reglen barske og mængden af føde sparsom. Men det har en lang række dyr ikke desto mindre fundet hver deres løsninger på. Af dem skal vi bl.a. møde studsmusen, elgen, laplandsuglen, lossen og jærven.

FAKTA OM FILMENE

Engelske BBC og fortæller og forfatter David Attenborough tager os i "Den levende planet" atter verden rundt - denne gang med fokus på, hvordan planter, dyr og mennesker tilpasser sig deres omgivelser. Hvert afsnit er således helliget nye miljøer. Underlægningsmusikken af Elizabeth

Parker sørger for den rette stemning i de 12 afsnit fordelt på fire dvd'er. Serierne "Vores planet", "Dyrenes planet" og "Den levende planet" består sammenlagt af 33 udsendelser på i alt 13 dvd'er.
Hvis du ikke har været med fra start, kan hele serien købes i vores shop.

PRISER
Blad: 28,50 kr.
Dvd: 42,00 kr.
I alt: 70,50 kr.

Læs mere om den første dvd
... og den anden...
... og den trejde...
... og den fjerde ...
...og den femte...
...og den sjette...
... og den syvende...
... og den ottende....
...og den niende...