Hjemmebagte tyske fristelser: brød og kager
Kløben
(15 stk.)
- 50 g gær
- 3½ dl lunkent vand
- 1 tsk. salt
- 1 spsk. sukker
- 1 tsk. stødt kardemomme
- 1 dl A38 eller et andet syrnet mælkeprodukt
- 3 spsk. olivenolie
- 675 g hvedemel
- 100 g marcipan
- 75 g mandler
- 75 g cocktailbær eller andre kandiserede frugter
- 50 g rosiner
- 40 g sukat
- 75 g blødt smør
- 2 æg
Pensling og pynt:
- Perlesukker
- Mandelflager
Prøv også: Bradepandekage med kardemomme og vaniljesmørcreme
Fremgangsmåde:
Opløs gær i lunken vand. Tilsæt salt, sukker, kardemomme, A38, olivenolie og halvdelen af hvedemelet. Riv marcipan, og hak mandler og cocktailbær groft. Bland det i dejen sammen med rosiner, pomerans, sukat og blødt smør. Ælt mel i, indtil dejen bliver glat og blank, men stadig er meget fugtig.
Lad den efterhæve i 45 minutter. Vend dejen ud på et meldrysset bord, og lav en fordybning i midten. Pisk æggene let i en kop. Hæld det meste i dejens fordybning, og gem resten til pensling. Vend æggene ind i dejen, så den bliver sammenhængende, men stadig har en rustik konsistens.
Del den i 15 grove stykker, og fordel dem på 2 bageplader med bagepapir. Efterhæv bollerne i 30 minutter, imens ovnen varmer op til 200° varmluft. Pensl bollerne med æg, drys med perlesukker og mandelflager, og bag dem i 18-20 minutter, til de er gyldne.
Prøv også: Hjemmebag: 3 klassiske franske fristelser
Tysk kirsebærlagkage
(12 personer)
- 340 g blødt smør + lidt til formen
- 320 g sukker
- ¼ tsk. salt
- 1 tsk. vaniljesukker
- 6 æg
- 240 g hvedemel
- 1½ tsk. bagepulver
- 115 g rent kakaopulver
- 1 dl mælk
Fyld og pynt:
- 225 g dessertkirsebær eller Amarena-kirsebær
- ½ dl kirsebærlikør, f.eks. kirsch
- 8 dl piskefløde
- 35 g chokoladespåner
Prøv også: Ristrifli med kirsebær
Fremgangsmåde:
Tænd ovnen på 180°. Pisk smør, sukker, salt og vaniljesukker. Pisk æggene i ét ad gangen. Bland mel, bagepulver og kakao. Sigt halvdelen i dejen sammen med mælk, og rør grundigt. Sigt resten af melblandingen i, og rør til en ensartet dej. Fordel dejen i en smurt springform (Ø ca. 24 cm). Bag den i ca. 40 minutter. Afkøl kagen helt, og flæk den til 3 bunde.
Fyld og pynt: Hak kirsebær let. Kog dem ind i den lage, de ligger i, ved svag varme i 25-30 minutter. Tilsæt likør, og stænk blandingen over de 3 bunde. Pisk fløde til skum. Fordel fyldet på de 3 bunde, og læg kagen sammen. Drys med chokoladespåner.
Tip: Prøv også at stænke chokoladebundene med portvin eller madeira i stedet for kirsebærlikør.
Prøv også: 3 lækre desserter med frugt
Brezels
(10 stk.)
- 25 g gær
- 3 dl lunken vand
- 1 tsk. salt
- ½ tsk. rørsukker
- 25 g smør
- 500 g hvedemel
- Smagsneutral olie til skålen
- 2½ l vand
- 70 g natron
- 1 æg til pensling
- Groft salt
Prøv også: 3 slags kager og brød, der kan bages unden en ovn
Fremgangsmåde:
Opløs gær i lillefingervarmt vand. Tilsæt salt og sukker. Bland halvdelen af melet i dejen. Tilsæt smeltet smør, og fortsæt med at ælte mel ind i dejen, til den er lind og slipper skålens kanter. Ælt dejen i 5-7 minutter, gerne på en røremaskine.
Smør skålen med lidt olie, og lad dejen hæve til dobbelt størrelse i ca. 1 time. Tænd ovnen på 200°.
Bland koldt vand og natron i en gryde. Del dejen i 10 stykker, og rul hvert stykke til en pølse, hvor midten er tykkere end enderne. Form kringler ved at lægge dejen i en U-form, og sno enderne omkring hinanden to gange. Fold enderne ind imod midterstykket, så der dannes en kringle. Lav et snit på kringlernes tykke stykke.
Bring natronblandingen i kog, og lad kringlerne efterhæve imens. Dyp kringlerne i det kogende vand ca. 30 sekunder på hver side. Læg dem på en bageplade med bagepapir, pensl med sammenpisket æg, og drys med groft salt. Bag kringlerne i 16-18 minutter, til de er gyldne og sprøde.
Prøv også: Jordbærtærte med rosin og sherry