Opskrifter

Hjemmebag: Sundere julegodter

Fredag, 19. november 2021Af Cecilia Fahlström. Foto: Stine ChristiansenFoto: Stine Christiansen
Skru ned for tilsat sukker og hvedemel med tre sundere alternativer til de klassiske søde sager.
Sundere julegodter

Gulerodskage

8 pers.

  • 2 æg
  • 1 dl smagsneutral olie
  • 2 modne bananer
  • 250 g frisk ananas
  • 4 store dadler
  • 1 tsk. vaniljepulver
  • 125 g hvedemel + lidt til formen
  • 1 tsk. natron
  • 1 tsk. bagepulver
  • ¼ tsk. salt
  • 1 tsk. kanel
  • ¼ tsk. stødt muskatnød
  • 1 knsp. stødt nellike
  • 125 gulerødder
  • Lidt smør til formen

Creme og pynt:

  • 250 g mascarpone
  • 1 dl piskefløde
  • 1 vaniljestang
  • 12 valnødder

PRØV OGSÅ: Hjemmebag: 3 sunde og søde kager

Fremgangsmåde:

Tænd ovnen på 185°. Beklæd bunden af en springform, Ø 18 cm, med bagepapir. Smør siderne, og drys dem med mel. Bank det overskydende mel ud. Pisk æg og olie sammen. Mos bananerne, og pisk dem med. Blend ananassen groft i en blender, og hæld den over på et rent viskestykke. Pres viskestykket meget stramt over en skål, så overskydende ananas-saft presses ud. Gem 1-2 spsk. af saften til frostingen. Hæld selve ananassen over i skålen med bananmassen.

Skær dadlerne over, pil stenene ud, hak dadlerne meget fint, og vend dem i dejen. Sigt vaniljepulver, mel, natron, bagepulver, salt, kanel, muskat og stødt nellike sammen i en skål. Vend de tørre ingredienser i de våde ingredienser. Bland revne gulerødder i dejen, hæld den i springformen, og bag kagen i ovnen i ca. 35 minutter.

Creme og pynt: Pisk mascarpone, indtil det er luftigt. Pisk fløde i, 1 spsk. ad gangen, indtil konsistensen er tyk og cremet. Bland vaniljekorn i. Smag til med ananassaft, smør cremen ud over den afkølede gulerodskage, og pynt med valnødder.

PRØV OGSÅ: Det store kagebord: 3 opskrifter

Daddelhapsere

10 stk.

  • 25 g pekannødder
  • 150 g dadler
  • 1 nip salt
  • 1 tsk. vaniljeekstrakt
  • 100 g mørk chokolade, 70 %

Pynt:

  • Tørrede, spiselige blomsterblade

PRØV OGSÅ: Hjemmebag: 3 lækre kager med chokolade

Fremgangsmåde:

Hak pekannødderne groft, og rist dem hurtigt på en tør pande, så de bliver sprøde. Lad dem køle helt af. Hæld udstenede dadler, salt og vanilje i en foodprocessor, og blend det godt sammen. Bland de hakkede pekannødder i, og stil daddelmassen i køleskabet i 1 time.

Hak chokoladen groft, og smelt 2/3 af den i en skål over vandbad. Tag skålen af vandbadet, og bland den sidste 1/3 chokolade i. Rør rundt, indtil al chokoladen er smeltet. Form små, aflange barer af den kolde ”daddelkaramel”, og dyp dem i den smeltede chokolade.

Placér barerne på et stykke bagepapir, og drys med tørrede blomster.

PRØV OGSÅ: Sundere romkugler med banan og dadler

Hindbærkage

9 pers.

Bund:

  • 6 store dadler
  • 50 g mandelmel
  • 150 g cashewnødder
  • 30 g kokosolie
  • 1½ tsk. vaniljepulver
  • ½ tsk. salt
  • 25 g kakaopulver
  • 15 g kakaonibs

Hindbærfyld:

  • 300 g cashewnødder
  • 1 citron
  • 260 g friske hindbær
  • 10 g frysetørrede hindbær
  • 60 g kokosolie
  • ½ banan
  • 150 g Coconut cream (f.eks. fra Urtekram)
  • 1 tsk. vaniljepulver

Overtræk:

  • 100 g mørk chokolade

PRØV OGSÅ: Glutenfrie kager: Snickers-hapsere og svampet chokoladekage

Fremgangsmåde:

Bund: Hæld halverede, udstenede dadler og de resterende ingredienser i en foodprocessor, og blend det hele godt igennem. Beklæd bunden af en form, der måler ca. 18 x 18 cm, med bagepapir, og hæld daddelmassen i. Fordel massen ligeligt i hele formen, og pres den godt sammen. Stil formen i køleskabet.

Hindbærfyld: Udblød cashewnødderne i en skål vand natten over. Pres saften af citronen. Blend alle ingredienser i en blender grundigt i et par minutter, indtil hindbær-massen er let og luftig. Hæld den oven på daddelbunden, og glat overfladen med en paletkniv. Stil formen på køl i mindst 4 timer.

Overtræk: Løft hindbærkagen ud af formen, og skær den i 9 kvadrater. Smelt den mørke chokolade over vandbad, og hæld en smule over hvert stykke. Lad den stivne, og servér.

Tip: Kan du ikke skaffe friske hindbær, så brug hindbær fra frost. Giv bærrene et opkog, og afkøl dem inden brug.