Opskrifter

Sønderjysk kaffebord

Onsdag, 20. november 2013af Redaktionen/Opskrifter: Kristina Marckmann/Foto: Carina KrügerRedaktionen/Opskrifter: Kristina Marckmann/Foto: Carina Krüger
Stopkager, pladekager, tærter og småkager. Her får du alle de opskrifter, du skal bruge til et sønderjysk kaffebord

Et sønderjysk kaffebord, også kaldet sønderjysk kagebord, var oprindeligt et overdådigt kaffebord med mindst syv slags bløde kager, som boller, formkager, tærter og lignende, samt syv slags hårde kager, altså småkager.

Tærterne eller lagkagerne spillede hovedrollen ved kaffebordene. Kaffebordet blev særlig populært i Sønderjylland i midten af 1800-tallet. Kaffen var blevet billigere og dermed allemandseje, og man havde fået mere driftssikre bageovne.

Er du vild med muffins og cupcakes, så kig med her, hvor vi giver dig nogle af de bedste opskrifter fra Familie Journal >>

Kaffebord med kager

En anden årsag til, at det blev særligt populært i Sønderjylland, var krigen i 1864, hvor Sønderjylland kom under tysk styre. Sønderjyderne byggede forsamlingshuse og holdt møder i stor stil, men disse forsamlingshuse fik ikke spiritusbevilling af de tyske myndigheder, og man samledes derfor til nationale møder om et kaffebord med kager.

Til disse sammenkomster sendte kvinderne fra mange hjem hver et bidrag, og de kappedes om at levere kringler, søsterkage, pladekager, tærter og mange slags småkager, så kagebordet blev særdeles overdådigt.

Vidste du, at du kan finde supergodt udstyr til dekoration af kager i vores shop? Se meget mere her >>Kagopskrifter til et sønderjysk kaffebord:


KLIK PÅ DEN KAGE, DU ØNSKER AT SE OPSKRIFTEN PÅ!


Stopkage

Oprindeligt blev stopkagerne serveret for at sikre, at karlenes værste sult var stillet, før tærterne kom på bordet. Stopkagerne består af gærbrød, der mætter.


Opskrift på pomle (boller)

Opskrift på kløben

Opskrift på kringle
Pladekager

Så blev der serveret pladekager eller mellemkager, som de også blev kaldt.

Kagefadene blev sendt rundt i rask rækkefølge, og det var uhøfligt ikke at smage på det hele. For at kunne følge med var det tilladt at stable kagerne.


Opskrift på sønderjysk kartof-
felkage

Opskrift på appelsin-sandkage

Tærterne

Lagkage hedder på sønderjysk tor't, og der bør være 2-3 stykker på et sønderjysk kaffebord.


Opskrift på bismarck-eg

Opskrift på Højer riskage

Opskrift på striftorte
Opskrift på brødtorteSmåkager

- de hårde kager - dem bør der være mindst 7 forskellige slags af på et sønderjysk kaffebord.


Opskrift på bækkenørrer

Opskrift på fedtkager

Opskrift på smørkranse
Opskrift på knepkager

Opskrift på kys og klap

Opskrift på gode råd
Opskrift på ingenting

Er du også vild med konditorkager? Find vores opskrifter på konditorkager ved at klikke her >>