
Pinsen er en højtid, vi forbinder med lysere tider, og ikke mindst hyggelige stunder med familien.
Faktisk falder pinsen altid 50 dage efter påsken, og er en fejring af kirken, og så er det altså endnu en højtid, hvor et højtbelagt frokostbord falder i de flestes smag.
Men hvad skal der på pinsebordet?
Pinsen er ikke bundet op på nogle bestemte madvarer eller retter, men eftersom pinsen falder i en lidt lunere årstid, så er det gerne lette og lyse retter, de fleste nyder.
Vi har derfor herunder samlet vores 12 bedste bud på salte og søde retter, du kan sætte på dit pinsefrokostbord i år, eller lade dig inspirere af.
Velbekomme!
Hvem siger, at vafler kun er noget, man kan spise til dessert? Disse salte vafler tager inden tid at lave, og så er de toppet med skønne fjordrejer og creme fraiche.
De kan serveres som en let forret, eller de kan sættes på et større frokostbord, hvor der skal være lidt til enhver smag.
Hvis du drømmer om mere grønt på bordet, så kan du i stedet gå med disse flotte grønne vafler, der er lavet med en masse frisk spinat.
Selvom de måske af udseende kan skræmme de mindste væk, så smager de altså himmelsk, og så kan de toppes med laks som her, eller f.eks. serranoskinke, pesto og mozzarella.
Er de grønne spinatvafler ikke sagen, så kan det være, at denne tærte med spinat, laks og porrer i stedet er.
Tærte kan man næsten aldrig gå galt i byen med, og så er det bare et skønt element at kunne sætte på et frokostbord - specielt i pinsen, hvor maden gerne må være let og frisk.
Det kan være svært at sige frokostbord i Danmark uden at sige tarteletter. Disse tarteletter er fyldt med kylling, grønne asparges og toppet med skønne rejer.
Kartoffelsalat hører sig ikke kun til som tilbehør til grillmaden, og da det er et mættende tilbehør, så vil en kartoffelsalat altså passe perfekt på et frokostbord, der skal emme af sol og lyse tider.
Denne kartoffelsalat er helt simpel og lavet på nye kartofler og en cremet dressing på creme fraiche, mayonnaise, dijon sennep og honning.
Skal din pinsefrokost bestå af højtbelagt smørrebrød, så kunne et stjerneskud være det helt rette valg! Asparges er lige nu i sæson, og de vil altså være ekstra lækre at komme ovenpå.
Rabarber er i sæson i pinsen, og har du haven fyldt, så kan du overveje at lave disse skønne rabarbermuffins.
De kan nydes af både børn og voksne, og så kan de både serveres på frokostbordet eller nydes til eftermiddagskaffen.
Skal din pinsedessert være en skærekage, så kan denne rabarberyoghurtkage være det rette valg.
Kagen giver dig en perfekt balance mellem det sure og det søde, og så er den super simpel at lave, og den vil uden tvivl falde i god jord hos enhver af dine gæster.
Selvom rabarer er i sæson, så behøver en sød dessert til pinsebordet ikke nødvendigvis indeholde grøntsagen.
Er du mere til jordbær, så kan du overveje at lave denne lækre créme brûlée-tærte.
Skal desserten være ekstra frisk og knap så sød?
Så kan denne citronroulade muligvis være det rette valg, da den både har et syrligt element af citron i rouladedejen, mens den er fyldt med en skøn lemoncurd.
Skal desserten til pinsefrokosten være mere børnevenligt, så kan disse rouladesnitter måske være vejen frem.
Kagen er lavet på en klassisk rouladedej, men i stedet for at blive rullet, så laves rouladen i små snitter i stedet. Snitterne her er fyldt med en skøn jordbærskum, og så er hver snitte toppet med en sød jordbærglasur.
Det er ikke kun skønne retter, der kan sættes på bordet til en pinsefrokost - også læskende drikke kan være at foretrække.
Hvis du er vild med rabarber, og du gerne vil bruge grøntsagen på anden vis end i en dessert, så kan du altså lave denne skønne rabarberlemonade.
Hvis du stadig mangler en idé eller to til dit pinsefrokostbord, så kan du også lade dig inspirere af vores ideer til smagfulde retter til påskefrokostbordet, eller du kan kigge nærmere på vores ideer til påskefrokost-desserter, da spisen til påske kan minde meget om det, vi drømmer om til pinse.